Kontakt

Povinné čipovanie zníži počty opustených psov

Majitelia psov často premýšľajú, ako najlepšie označiť svojich miláčikov, aby sa im v prípade straty vždy bezpečne vrátili späť domov. Niektorí píšu svoje adresy a telefóny na obojok, povinne-cipovanie iní na tento účel používajú rôzne typy adresárov, ďalšie spoliehajú na psie známky alebo tetovanie. V poslednej dobe však nastal veľký boom - označovanie psa mikročipom. Táto metóda má svojich sympatizantov aj odporcov. Mikročip je pritom technológia, ktorá má obrovský potenciál a môže značne uľahčiť situáciu opustených zvierat v útulkoch.

Čipovať, či nečipovat? To je otázka, pred ktorú sa musí postaviť každý psíčkar. Obe varianty majú svojich zástancov i odporcov. Väčšina odborníkov sa však zhoduje, že v otázke aplikácie čipov výrazne prevažujú pozitívne účinky nad negatívnymi. Niektorí dokonca odporúčajú zavedenie povinného čipovania, ktoré zaviedla rada veľkých slovenských miest. Mestá, ktoré povinné čipovanie zaviedla, si opatrenia skutočne pochvaľujú a niektoré útulky hlásia aj zníženie počtu prijímaných opustených zvierat do útulku, zároveň tiež rýchlejšie navrátenie strateného zvieraťa pôvodnému majiteľovi, "komentuje súčasnú situáciu Jiří Žák, autor projektu Veterinárnej a farmaceutickej univerzity Brno, „Spoločník pre život“, ktorý sa dlhodobo zaoberá situáciou opustených zvierat.

Útulky povinné čipovanie podporujú s poukazom na ľahšie vyhľadávanie stratených štvornohých maznáčikov. Niektorí ochrancovia zvierat sú však proti. Podľa nich sú čipy v tele zvierat cudzím a nežiaducim predmetom. Podľa niektorých dokonca môžu čipy u psov vyvolať trvalý nepríjemný tlak v podkoží. Skúsenosti veterinárnych lekárov však ich argumenty vyvracajú. povinne-cipovanie "Čip je len pasívnym nosičom informácie, neobsahuje vlastný zdroj energie a pre svojho nositeľa je neškodný. Nestretli sme sa s tým, že by došlo k zapáleniu alebo alergickej reakcii. Na našom pracovisku sme nikdy žiadne komplikácie s čipom neriešili. Jedinou nevýhodou je, že niekedy začne čip v tele zvieraťa cestovať. Zviera to nijako neohrozuje, čip sa rozhodne nemôže z podkožia dostať do orgánov a ohroziť tak zviera na živote, "hovorí MVDr. Jarmila Konvalinová, Ph.D. z Kliniky chorôb psov a mačiek Veterinárnej a farmaceutickej univerzity Brno. Jej slová potvrdzuje MVDr. Vladimír Brychta z Ústavu pre štátnu kontrolu veterinárnych biopreparátov a liečiv: "Podľa záznamov referátu farmakovigilancie neobdržal náš ústav v posledných rokoch žiadne hlásenie týkajúce sa nežiaducich účinkov v súvislosti s aplikáciou tzv. transpondérov a čipov a ani v súvislosti so závadou v kvality týchto výrobkov."

Aktivovať mikročip vie len špeciálne čítacie zariadenie. Naviac je povrch čipu upravený tak, aby na neho telo psa nereagovalo ako na cudzie teleso. Zákrok sa vykonáva na počkanie a pre povinne-cipovanie psa nie je o nič bolestivejšie, než bežné očkovanie. "Ide len o jedno pichnutie, počas ktorého zavedieme injekčnou ihlou čip pod kožu. Samotný zákrok psy znášajú bez najmenších problémov, "dopĺňa MVDr. Jarmila Konvalinová, Ph. D.

Čipovanie prináša rad výhod, ktoré ocenia nielen majitelia zvierat, ale aj zamestnanci útulkov pre opustené zvieratá. Často je tak počuť hlasy zástancov povinného celoštátneho čipovania. Zatúlané alebo opustené zviera, ktoré je označené čipom, môže byť ihneď identifikovať pomocou čítačky. Po vyhľadaní príslušného kódu čipu v evidencii sa v krátkej dobe zistí a kontaktuje majiteľ.

Väčšina majiteľov sa však rozhoduje pre aplikáciu čipu kvôli ceste do zahraničia či z chovateľských dôvodov. "Väčšinou prichádzajú chovatelia so šteňatami a potom majitelia psov v období dovoleniek, kedy chcú so psom cestovať do zahraničia," dodáva MVDr. Jarmila Konvalinová, Ph. D.

Zdroj: Veterinárna a famaceutická univerzita Brno

Späť na blog